Hangcultuurmosselen

Verser en Zeeuwser gaat het niet worden

Zeeuwse hangcultuurmosselen zijn uniek. Ze groeien op dicht onder het wateroppervlak. Het voedselaanbod is hier rijker, waardoor de mosselen eerder verkrijgbaar zijn dan de Zeeuwse mosselen van de bodem. Het rijke voedselaanbod hoog in de waterkolom zorgt voor een unieke smaak. Mosselliefhebbers in Nederland en België weten dit prachtige puur Zeeuwse product inmiddels op waarde te schatten.

 

Hoe werkt het kweken van hangcultuurmosselen?

Hangcultuurmosselen worden sinds 1990 in Zeeland gekweekt. Zoals de naam al zegt worden deze mosselen hangend in de waterkolom gekweekt. Ze komen tijdens hun gehele levenscyclus niet met de zeebodem in aanraking. Na 1 tot 2 jaar zijn de mosselen klaar om geoogst te worden. Een mooi verhaal, maar hoe gaat dat nou precies in zijn werk?

 

Pasgeboren mossellarven zweven door het water en hechten zich op zeker moment met hun byssusdraden aan alles wat houvast geeft. Dit kunnen schelpen zijn, maar ook palen of touwen. Van deze eigenschap wordt gebruik gemaakt bij het kweken van hangcultuurmosselen.

 

De kwekers bieden de mosselen namelijk een substraat aan dat bij uitstek geschikt is voor de mosselen om zich aan te hechten. Dit substraat is pluizig touw dat aan een lijn met boeien geknoopt wordt. Mossellarven hechten zich aan dit substraat en groeien door tot mosselzaadjes (kleine mosseltjes van ongeveer 2 cm lang).

 

Het mosselzaad wordt van deze zaadinvanglijnen geoogst en aan andere lijnen opnieuw opgehangen. Het duurt even voordat de mosselen zich hechten aan de nieuwe lijn. Om te zorgen dat ze de tijd krijgen om zich opnieuw vast te hechten wordt een sok of een kous gebruikt die om de mosselen heen gedaan wordt. Er wordt dan gesproken over insokken of opsokken.

 

Door het opnieuw opsokken krijgen de mosselen meer ruimte om te kunnen groeien. Indien nodig worden de lijnen nogmaals uitgedund. De exacte opgroeitijd van de mosselen is afhankelijk van factoren als golfslag, stroomsnelheid en voedselaanbod op de kweeklocatie.

 

Nergens in het kweekproces worden onnatuurlijke dingen aan de mossel opgedrongen. De mosselen halen hun voedsel alleen uit het schone Zeeuwse water. Mosselkweek is daarmee eigenlijk een zuivere vorm van biologische landbouw, maar dan op zee.