Hier heb je geen knoflooksaus bij nodig! Deze groene curry smaakt heerlijk bij zeewolf en is makkelijk te gourmetten.

L U N C H, V O O R G E R E C H T
4 P E R S O N E N
M I N D E R D A N 3 0 M I N U T E N

B E R E I D I N G
1. Snijd de zeewolf in dunne repen met het mes op een keukenplank.
2. Leg de vis is een grote kom en meng er de groene curry pasta, vissaus en kokosmelk door.
3. Laat dit minimaal een uur marineren in de koelkast.

G O U R M E T T E N
1. Schep een beetje vis met de marinade in het pannetje en laat dit garen.
2. Serveer met de verse koriander.

T I P
Misschien niet waar als eerste aan gedacht wordt, maar een kom met gestoomde witte rijst op de tafel kan prima naast het stokbrood.

Maak het jezelf gemakkelijk en bereid deze grietfilet van de bakplaat. Vraag de visspecialist om de griet te fileren. Je krijgt dan vier filets, waarvan de rugstukken dikker en zwaarder zijn dan de buikstukken. Houd hier rekening mee met het verdelen van de porties. De tomaat wordt extra zoet in de oven en past daardoor goed bij het magere “vlees” van de griet.

H O O F D G E R E C H T
4 P E R S O N E N
M I N D E R D A N 3 0 M I N U T E N

B E R E I D I N G S W I J Z E
1. Verwarm de oven voor op 200°C (hete lucht).
2. Dep de visfilets droog. Roer 1 el van de milde olie en de vadouvan door elkaar en bestrijk de vis hiermee aan beide kanten. Maal er peper en zout naar smaak boven.
3. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de trostomaten erop.
4. Lepel er wat milde olie over, maal er peper boven en zet de bakplaat 10 minuten in de oven. Leg dan de grietfilets erbij en laat deze in nog 8 à 9 minuten net gaar worden.
5. Serveer direct, met een handje zeekraal en een part citroen. Lekker met aardappel-wedges van rode aardappelen met schil, bestrooid met kruidenzout.

Aan vis uit de oven heb je vaak weinig werk. Dit gerecht heeft ook maar vier stappen en zet je zo op tafel. Serveer bij dit gerecht lekker rösti of gebakken aardappeltjes en sugarsnaps.

H O O F D G E R E C H T
4 P E R S O N E N
M I N D E R D A N 3 0 M I N U T E N

B E R E I D I N G
1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
2. Wrijf de stukken vis in met citroensap, zout en peper en laat ze even liggen.
3. Verkruimel het brood heel fijn in de keukenmachine. Verkruimel ook de geitenkaas. Meng de mosterd door de room. Vet een niet te grote, lage ovenschaal in en leg de stukken vis erin. Schenk de room erover en verdeel hierover de geitenkaas, bieslook en het broodkruim. Sprenkel de olijfolie erover.
4. Schuif de schaal in het midden van de oven en bak de vis in 15-20 minuten goudbruin en gaar.

Lekker met rösti of gebakken aardappeltjes en sugarsnaps.

Griet is een vissoort die in de koude wintermaanden op haar toppunt is, lekker dik visvlees. Grietfilet kan op dezelfde manier bereid worden als (de duurdere) tarbot. Probeer eens deze versie van griet met witte wijnsaus.

H O O F D G E R E C H T
4 P E R S O N E N
M E E R D A N 3 0 M I N U T E N

B E R E I D I N G
1. Verwarm de oven voor op 180°C.
2. Snijd de sjalot, wortel, courgette, knolselderij, prei en bladselderij heel fijn.
3. Verdeel de sjalot over een ingevette ovenschaal, leg de visfilets erop en kruid met peper en zeezout.
4. Voeg de visbouillon en wijn toe en zet de ovenschaal afgedekt met aluminiumfolie circa 10 minuten in de voorverwarmde oven. Keer de vis om en laat nog 5 minuten garen.
5. Giet het kookvocht af in een pan en dek de filets af met aluminiumfolie en houd ze warm in de oven. Kook het kookvocht tot de helft in, voeg de room toe en laat verder inkoken.
6. Leg de fijn gesneden groenten in de saus en breng op smaak met citroensap.
7. Schep de saus over de vis en verdeel over voorverwarmde borden.

Wokken van groenten en zalm komt uit Azië, daar is het heel gebruikelijk om alles in de wok te bakken. Het is erg handig om te wokken, alles is snel klaar en de groenten krijgen een lekkere bite. Zalm is geschikt om te wokken, maar wok de zalm niet te lang anders valt deze uit elkaar.

H O O F D G E R E C H T
4 P E R S O N E N
M I N D E R D A N 3 0 M I N U T E N

B E R E I D I N G S W I J Z E
1. Laat de zalmfilet even ontdooien als deze uit de diepvries komt. Snijd de vis in blokjes van 5 cm en dep ze droog met keukenpapier. Bestrooi de zalm met peper en zout.
2. Kook de tuinbonen en broccoli 5 minuten en voeg de laatste 3 minuten de peultjes of sugarsnaps toe. Spoel de groenten in een zeef onder koud water en laat ze uitlekken.
3. Verhit 1 eetlepel olie in een wok. Rooster hierin de cashewnoten en schep ze uit de pan. Voeg de rest van de olie toe. Schep de zalmblokjes, knoflook en citroenrasp erdoor en roerbak 3 minuten. Schep de groenten er voorzichtig door en breng op smaak met peper, zout en citroensap. Bestrooi het gerecht met de noten.

Serveer er tagliatelle of rijst bij.

T I P
Gebruik roerbakolie of chiliolie voor een wat pittigere smaak!

W I J N T I P
Altijd goed: zalm, groene groenten en Riesling d’Alsace.

Omega 3-vetzuren
Deze vis is rijk aan omega 3-vetzuren, welke beschermen tegen hart- en vaatziekten en passen in een gezond voedingspatroon.

Zalm met asperges uit de oven zijn een ideaal gerecht voor wanneer je gasten te eten krijgt. Doordat de zalm en asperges samen in een schaal de oven ingaan, hoef je niet de hele tijd in de keuken te blijven. Na nog geen half uur kan het gerecht uit de oven, direct op tafel! Eet smakelijk!

H O O F D G E R E C H T
4 P E R S O N E N
M E E R D A N 3 0 M I N U T E N

B E R E I D I N G
1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Wrijf de zalm in met sinaasappelsap en laat de filet 5 minuten liggen. Schil de asperges op een plank met een dunschiller van het kopje naar het andere uiteinde. Draai de asperges steeds een slag. Snijd aan de onderkant een stukje van 2 cm af. Meng de sinaasappelrasp in een kom luchtig met de bosui, rode ui, dille, zeezout en peper.
2. Schep 4 eetlepels sinaasappelsap met 2 eetlepels gesmolten boter op de bodem van een lage rechthoekige ovenschaal. Leg de zalmfilet in het midden in de schaal en verdeel het kruidenmengsel erover. Leg de asperges aan twee kanten naast de zalm en schenk de rest van de boter over de zalm en asperges.
3. Dek de zalm en asperges af met een stuk bakpapier. Schuif de schaal in de oven. Schakel de oven in op 180 °C en laat de zalm en asperges in 25 minuten gaar worden. Lekker met gekookte krieltjes in de schil.

T I P
Dikkere asperges vragen iets meer bereidingstijd. Kook deze 5 tot 10 minuten voor en plaats ze vervolgens samen met de zalmfilet in de oven.

Omega 3-vetzuren
Deze vis is rijk aan omega 3-vetzuren, welke beschermen tegen hart- en vaatziekten en passen in een gezond voedingspatroon.

Het Franse gerecht ratatouille bestaat uit gestoofde groenten. Dit groentegerecht met als ingrediënten een courgette, tomaat, uit, aubergine en knoflook is een perfecte partner voor een (gebakken) visje. Wij serveren het met een gebakken sliptong. Eet smakelijk!

H O O F D G E R E C H T
4 P E R S O N E N
M I N D E R D A N 3 0 M I N U T E N

B E R E I D I N G S W I J Z E
1. Maak de aubergine en courgette schoon en snijd ze in blokjes.
2. Ontvel de tomaten, snijd ze in vieren en verwijder de zaadjes. Pel en snipper de ui en de tenen knoflook. Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een pan en fruit de ui en knoflook zachtjes aan.
3. Schep de aubergine, courgette, tomaat, paprikapoeder en tijm erdoor en smoor de ratatouille afgedekt in 15 minuten zachtjes gaar. Haal dan de deksel eraf en laat nog 5 minuten het vocht verdampen.
4. Spoel de sliptongetjes af onder koud water en dep ze goed droog. Meng op een bord de bloem en de viskruiden en wentel de tongetjes erdoor. Druk het meel goed aan.
5. Verhit 3 eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak de sliptongetjes in 4 minuten mooi bruin en gaar. Keer de tongetjes halverwege voorzichtig met een spatel.
6. Schep de ratatouille op vier borden en leg de gebakken tongetjes erop.

Vis is gezond, en met name vette vis vanwege de vis vetzuren die het bevat. Vette vissoorten, als zalm bijvoorbeeld mogen zeker één a twee keer per week op het menu staan. En met dit recept gaat dat zeker lukken. Geen moeilijke ingrediënten en handelingen. Lekker en simpel. Wij zeggen, doe je best!

H O O F D G E R E C H T
4 P E R S O N E N
M I N D E R D A N 3 0 M I N U T E N

B E R E I D I N G
1. Verwarm de oven voor op 200°C. Leg de zalmfilets in een ingevette ovenschaal en bestrooi ze met zout en peper. Bestrijk elke filet met een eetlepel crème fraîche en strooi de Italiaanse kruiden en de parmezaanse kaas erover. Zet de schaal in de oven en laat de zalmfilets in ca. 5-8 minuten net aan gaar worden en licht kleuren.
2. Verhit intussen de olijfolie in een wok en pers de knoflook erboven uit. Roerbak de spinazie op hoog vuur in ca. 5 minuten beetgaar, laat het vocht verdampen. Voeg zout en peper naar smaak toe.
3. Maak op vier borden een bedje van spinazie en leg de zalmfilets erop.

T I P
Lekker met tagliatelle met peterselie en citroen.

Omega 3-vetzuren
Deze vis is rijk aan omega 3-vetzuren, welke beschermen tegen hart- en vaatziekten en passen in een gezond voedingspatroon.

Eenvoudig, maar dat houd niet weg dat dit gerecht niet lekker is. Ideaal voor een drukke dag en als je geen zin meer hebt om te koken. Binnen no-time zet jij een heerlijk maal op tafel met dit recept. Deze zalm geef je een lekkere umami-soja-saus douche voordat het de oven in gaat, wat een geweldige smaak geeft aan de vis.

H O O F D G E R E C H T
4 P E R S O N E N
M I N D E R D A N 3 0 M I N U T E N

B E R E I D I N G
1. Rooster de sesamzaadjes op laag vuur in een pannetje.
2. Snijd de rode ui zeer fijn. Snijd de zalmfilet in 4 gelijke stukken. Leg elke zalmfilet op een stuk aluminiumpapier van 20 x 30 cm. Verdeel de blokjes rode ui over de zalm.
3. Pers de verse teentjes knoflook boven de zalm en sprenkel de Umami-soja-saus erover. Garneer met de licht aangebakken sesamzaadjes.
4. Vouw de folie langs de zalm omhoog en (als pakketjes) goed dicht. Leg nu de pakketjes op een bakplaat en verwarm deze 10 minuten op 180°C.

T I P S
Je kan het zalmpakketje ook minder lang in de oven doen, mocht je de zalm iets rauwer willen.
Benodigdheden: aluminiumfolie en een ovenschaal.

Tarbot is net als Noordzeetong een platvis en is een zeer gewaardeerde vissoort in onze restaurants. De grote vraag maakt dat de vis in de duurdere prijsklasse terechtkomt. Het visvlees heeft een zeer stevige structuur en is erg smakelijk. Proef dit visje met tijm, knoflook en venkel, een heerlijke combinatie!

H O O F D G E R E C H T
6 P E R S O N E N
M E E R D A N 3 0 M I N U T E N

B E R E I D I N G
1. Spoel de tarbot grondig schoon, dep hem droog en leg hem in een grote grillpan. Voeg 1 dun gesneden venkelknol toe, grof gehakte knoflook en tijm, zout, versgemalen peper, partjes citroen en witte wijn. Dek de pan af met aluminiumfolie en zet hem in een voorverwarmde oven. Smoor de tarbot 25-30 minuten op 160 °C.
2. Haal de vis uit de oven, giet het vocht af in een pan met dikke bodem en kook in tot de helft. Laat de tarbot 10 minuten rusten, trek het vel eraf en til de filets in zo groot mogelijke stukken van de graten.
3. Snijd de boter in blokjes en klop ze door de gereduceerde bouillon om die te binden. Verwarm de saus voorzichtig, voeg olijfolie toe en eventueel naar smaak nog wat zout, versgemalen peper en citroensap.
4. Snijd de ene helft van de overgebleven venkelknol in dunne plakjes met een mandoline en de andere in blokjes. Doe de venkelblokjes, wat gehakte dragon en Oost-Indische kers bij de warme saus.
5. Serveer de tarbotfilets op een bord of schaal, schenk de warme saus erover en garneer met plakjes venkel en gehakte kruiden. Dien direct op met goed brood om de saus mee op te deppen.

Als je dit gerecht één keer hebt gemaakt zal het zeker weten niet de laatste keer zijn. De zeebaarsfilet met gebakken olijven zijn goed te combineren met broccoli of bimi en partjes citroen.

H O O F D G E R E C H T
4 P E R S O N E N
M I N D E R D A N 3 0 M I N U T E N

B E R E I D I N G
1. Kook de spaghetti in ruim water met zout volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar.
2. Verhit in een ruime koekenpan 2 el olijfolie. Bestrooi de visfilets met zout en peper naar smaak en bak ze 3 minuten op hoog vuur op de velkant. Keer de visfilets en bak ze aan de andere zijde in nog 2 minuten gaar. Leg ze op 4 borden.
3. Fruit in het bakvet de knoflook 1 minuut. Voeg de olijven toe en bak 2 minuten mee. Giet de spaghetti af en meng door de gebakken olijven. Breng op smaak met de peterselie, zout en peper en leg in mooie nestjes bij de zeebaarsfilets.

Lekker met broccoli of bimi en partjes citroen.

Tarbot op z’n Spaans! Door het langzame garen wordt het visvlees heerlijk zacht. “Es muy delicioso!” zoals ze in Spanje zouden zeggen. Oftewel: het is heel erg lekker!

H O O F D G E R E C H T
4 P E R S O N E N
M I N D E R D A N 3 0 M I N U T E N

B E R E I D I N G
1. Verhit in een braad- of hapjespan de olijfolie. Fruit de knoflook. Bak de paprika en snijbonen 2 minuten mee. Voeg de saffraan en sherry toe en kook 2 minuten zachtjes. Voeg de tomaten met het sap en de olijven toe. Breng aan de kook.
2. Druk de tomaten met een spatel fijn. Laat de tomatensaus 10 minuten zachtjes koken. Voeg zout en peper naar smaak toe. Kook intussen de rijst volgens de aanwijzingen gaar.
3. Leg de tarbotfilet in de tomatensaus. Stoof de vis met de deksel op de pan in 8 minuten zachtjes gaar. Bestrooi het vispannetje met de peterselie en serveer met de rijst.

T I P
Vervang de helft van de tarbotfilet door schelvis- of kabeljauwfilet.